Ellemil

12 vuotta sitten kotimainen vaatebrändi sai ensiajatuksensa. Se oli haave, jossain siellä kaukana… Unelma kantoi vuodesta ja vaiheesta toiseen. Siellä taustalla se oli kokoajan, hieman eri tasoilla. 4 vuotta sitten, pienen vauvan syntymän myötä, haave heräsi taas eloon, hieman erissä muodossa. Haave kotimaisesta lastenvaatebrändistä, jonka tuotteet valmistetaan kotimaisista kankaista Suomessa. Voiko tämä haave toteutua..? Valtava ajatustyö alkoi kohti suurta haavetta. Tervetuloa seuraamaan Ellemilin tarinaa!

Monitaituri Nanna on tullut mukaan Ellemilin tarinaan toiseksi yrittäjäksi <3 Lue Nannan esittely Anniinan esittelyn alta!

Rakkaudesta luovuuteen, erilaisuuteen, haaveisiin,
kotimaisuuteen, elämään ja lapsiin on Ellemil tehty!

Anniina Liedes

Hei! Mää oon Anniina, Ellemilin perustaja. Kivvaa, että tulit tänne Ellemilin verkkokauppaa! Ehkä pääsit jo kärryile, mistä oon kotosi, ku kirjotan näi. Oon siis Kemisä syntyny ja lapsuuen viettäny nykyne Kempeleläine ja puhun tämmöstä Kemin ja Oulun sekotusmurretta – koita kestää!

Ei sentään, loput vähän virallisemmin…

Kävin aikoinaan lukion lisäksi vaatetusalan eli olen koulutuksestani vaatetusompelija. Valmistuin vuonna 2012. Haaveilin jo silloin omasta vaatemallistosta, mutta rohkeus ei riittänyt sen toteuttamiseen. Oikeastaan ajattelin silloin, ettei se olisi edes mahdollista.

Olin kaupanalalla töissä usean vuoden ja sen jälkeen Au Pairina Lontoossa. Siellä hurahdin urheiluun ja lähdin Suomeen palattuani ammattikorkeakouluun opiskelemaan liikunnanohjaajaksi. Valmistumisen jälkeen sain kaksi ihanaa lasta, joille ompelin vaatteita. Haave omasta vaatemallistosta heräsi ensimmäisen lapsen myötä heti ja voimistui koko ajan. Lasten myötä intohimo lastenvaatteita kohtaan kasvoi ja aloin melkein huomaamattani suunnittelemaan lastenvaatemallistoa. Ajatustyö oli valtavaa ja välillä jopa tiedostamatonta. Löysin itseni usein tutkimasta vaatteiden kankaita, ompelujälkeä, materiaali- ja hoito-ohjelappuja jne.

Olen aina haaveillut yrittäjyydestä ja tiennyt sen olevan minun juttuni. Päätös yrityksen perustamisesta kypsyi hiljalleen, samalla mallistoa suunnitellen ja asioita selvitellen. Varmaa oli jo silloin, että kaiken mahdollisen haluan olevan kotimaista. Tiesin oman koulutukseni ja kädentaitoisen lähipiirini kautta, että Suomesta löytyy ammattilaisia tekstiiliteollisuuden aloilla ja huoli alan katoamisesta oli suuri. Haluan Ellemilin kautta säilyttää ja lisätä työpaikkoja sekä opiskelupaikkoja näille aloille.

Selvittelin pitkään suomalaisia kankaanvalmistajia ja -painajia ja hypistelin sekä testailin useita kangasnäytteitä eri valmistajilta. Teimme yhdessä kaavoittajan kanssa kaavat, jotka testattiin ja muokattiin monta kertaa parhaan lopputuloksen saamiseksi. Suunnittelin itse monia kuoseja ja pyysin avukseni tähän myös taiteilija Johanna Koskisen, jonka kanssa yhteistyössä Hattara-kuosi syntyi. Ompelijoiden etsinnässä minulla oli apuna ihana oululainen ompelija, jonka kautta löysinkin monien yhteydenottojen ja viestinvaihtojen kautta taitavat ompelijat Ellemilin tuotteille Oulusta, Kuopiosta ja Perniöstä. Selvittelin vaihtoehtoja langoille, neppareille, kuminauhoille, tuotemerkeille, verkkokauppa-alustoille, kuvaajille jne., sekä selvitin vaihtoehtoja kankaiden leikkuusta. Leikkuu on vaihe, joka usein unohdetaan tai sitä ei muisteta. Se on kuitenkin ompelun kanssa lähes yhtä työläs ja aikaa vievä vaihe. Monien vaiheiden jälkeen päätin, että tuotteet laserleikataan ja tähän löytyi yhteistyökumppani Ylivieskasta. Jossain kohtaa huomasin, että tässähän ollaan jo pitkällä suunnitelmissa ja tajusin, että se on menoa nyt. Ellemilin perustin virallisesti helmikuussa 2022 ja täten syntyi uusi kotimainen lastenvaatebrändi, joka onkin jopa kolme kertaa kotimainen. Perustamisen jälkeen tuotanto lähti pikkuhiljaa käyntiin.

Tykkään erilaisuudesta ja haluan tietoisesti ja tiedostamatta tehdä asiat eri tavalla, kuin yleensä tehdään. Halusin tuoda lastenvaatteisiinkin erilaisuutta ja sellaista mitä ei vielä ole. Erilaiset muodot ja abstraktit asiat kiinnostavat minua erityisen paljon. Saan inspiraatiota mitä kummallisimmista paikoista, kuten huoltoaseman vessan rikkinäisestä laatasta, kuralätäköstä, vanhoista huonekaluista ja rakennuksista sekä auringon luomista varjoista. Näen karussa paljon kaunista ja abstrakteissa asioissa niin monia tulkintatapoja.

Ellemilin Hattarakuosin vastaanotto on ollut mahtavaa, sillä se on saanut niin monia tulkintoja sekä aikuisilta, että lapsilta. Siinä on nähty mm. laavaa, hattaraa, aaltoja, myrskyjä, kukkia jne. Piparelle Hupparimekon helmasta on tullut myös ihania kommentteja. Erään tuttavan mieleen siitä tuli satuhahmo Peter Pan, ja tämä vei hänet lapsuudensadun tunnelmiin. On ihanaa, kun voin Ellemilin vaatteiden avulla olla luomassa ihmisille erilaisia mielikuvia ja viedä erilaisiin tunnelmiin. Mielikuvitus on mahtava paikka!

En olisi mitään ilman loistavaa tukiverkostoani. Lapseni, mieheni, vanhempani, sisarukseni, sukulaiseni, ystäväni ja sometuttuni ovat olleet mielettömiä tukijoita, inspiraation lähteitä ja sparraajia! Ellemilin nimen on loihtinut yksi rakkaista veljistäni, Hattara-kuosin nimen on heittänyt ilmoille rakas siskoni, mitä parhain sparraaja on ollut rakas äitini ja paras vastapaino työnteolle on ollut oma rakas pieni perheeni.

Ja te kotimaiset tekstiiliteollisuuden ammattilaiset ja muut yhteistyökumppanit, yhteistyöllä hyvä syntyy, kiitos! Erityiskiitos myös somevaikuttajille, jotka ovat auttaneet levittämään tietoisuutta Ellemilistä omien somekanaviensa kautta!

Ihania aikoja Ellemilin kotimaisten lastenvaatteiden parissa!

Moikkamooi!

Oon Nanna, Ellemilin toinen yrittäjistä. Osa onkin saattanut törmätä muhun aikaisemmin jo somen puolella, jonka kautta itseasiassa mun matka alkoikin yrityksen matkassa!

Kuinka sitten päädyin mukaan Ellemilin menestystarinaan?

Mun matka alkoi Ellemilin parissa jo lokakuussa 2022, mutta ei suinkaan yrittäjän roolissa! Ellemil lanseerasi ensimmäisen lasten vaatemallistonsa 10/22, jolloin myös törmättiin Anniinan kanssa Oulun käsityömessuilla ensimmäistä kertaa! Aloitin marraskuussa 2022 Ellemilin yhtenä ensimmäisenä brändilähettiläänä vaikuttajamarkkinoinnin parissa ja kauden lopuksi, hierottiinkin yhteisiä yrityskuvioita Anniinan kanssa! Eikö olekin aivan hullua, mutta ihanaa?!

Jo pienestä lähtien käsityöt ovat olleet osa minua ja omien lapsien myötä intohimo tekstiilituotantoon vain kasvoi! Odotusaikana tuli ommeltua ja neulottua paljon ihania asioita, kun pienokaista odotti saapuvaksi ja silloin myös omat haaveet omasta mallistosta tekivät tulonsa. Kuten huomata saattaa, ei tullut omaa mallistoa vaan tuplaboostia matkaan ja yhdessä kohti uusia huikeita mallistoja!

Rakastan kauniita asioita, pienten yksityiskohtien ja taianomaisten hetkien tallentaminen valokuvan muodossa ovat lähellä sydäntä! Ellemilin parissa voitkin törmätä useampaan kuvausprojektiin, joissa ovat mukana tietysti iki-ihanat piparireunat ja hattarat! 

Ihanaa, että olet löytänyt Ellemilin vaatteiden pariin! Koska rakastan valokuvia, niin tägääthän meidän somessa @ellemil jotta pääsen kurkkaamaan mitä ihania kuvia olet taltioinut meidän vaatteiden parissa! Jos sinulla herää mieleen kysymyksiä, ehdotuksia yhteistyön suhteen tai sinulla on mielessä jonkin huikea idea, jossa Ellemil olisi loistava yhteistyökumppani, niin jutellaan tästä ehdottomasti lisää! Tavoitat minut helpoiten yrityksen somen puolelta.

Ihanaa, että olet mukana toteuttamassa unelmaamme! Toivottavasti vaatteet ovat teille yhtä rakkaita, mitä ne ovat meille. Suunnittelussa on ollut mukana rakkautta. <3